A családállítást a nyolcvanas években alkotta meg Bert Hellinger a pszichoanalízis, tranzakcióanalízis, hipnoterápia és a családterápia technikáinak ötvözésével.

Ezzel a módszerrel a tágan értelmezett családi rendszer tükrében lehet a problémák gyökerét vizsgálni és egyben oldani is. Hellinger azt vallja, hogy bizonyos problémák és elakadások okai nem feltétlenül az egyén saját életében keresendők, hanem eredhetnek abból is, hogy valahol a családi rendszerben sérült a rend. Az állítás során képviselők jelenítik meg az adott helyzet szereplőit, majd e képviselők segítségével a rend ismét helyreállítható és a kliens feloldhatja az elakadását.

Választhatod a családállítás csoportos vagy egyéni formáját is.

A módszer a családdinamikákkal, a családban meghúzódó erőviszonyokkal dolgozik, a folyamat során ezt rendszer állítjuk fel. Ez történhet csoportos vagy egyéni formában. A csoportos verziónál először az állításkérővel megbeszéljük a hozott témáját, majd kiválasztjuk a család tagjait képviselő személyek, akik nem fogják tudni, milyen „szerepbe” kerülnek, mivel mindig fedett állításokkal dolgozunk. Az állítás kérő elhelyezi őket e térben, majd elindul a személyek mozgása, ráhangolódva képviselt családtag és a hozzátartozó sorsok, események energiájára, kötődéseire. A folyamat során megjelenik a kitagadott, elfelejtett, megítélt hozzátartozó vagy a probléma. Ezután következik a tudattalan szeretetből fakadó kötődések feloldása, és a tudatos szeretet kialakítása: az egyén a felvállalt sorsot nagy tisztelettel „visszaadja” annak, akihez az tartozik, gondolkodásmódja ítéletmentessé válik így felszabadulva, és „elkezdheti” élni a saját életét.Az egyéni állításnál bábuk segítségével, – melyet az állítást kérő mozgat– , jelenítjük meg a család tagjait és jutunk el a gyógyító, oldó mondatokig.

  • párkapcsolati problémák, ismétlődő minták, kudarcok
  • problémás szülő-gyerek kapcsolat
  • gyermekvállalástól való félelem, gyermektelenség
  • feldolgozatlan gyerekkori hiányok, sebek
  • visszatérő, hosszan elhúzódó betegségek
  • függőségek
  • kihívást jelentő élethelyzetek, életviteli nehézségek
  • indokolatlanul alacsony teljesítmény, sorozatos munkahelyi sikertelenségek
  • hangulatzavarok, depresszió, szorongás, pánik, állandósult harag, öngyilkossági késztetés
  • evészavarok, alvászavarok

Fedett állítás
Mi mindig fedett állításokkal dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a kliensen és a családállítón kívül senki nem tudja, hogy mi a probléma, amit megjelenítünk és kiket képviselnek a képviselők. Így könnyebb a képviselőknek is félretenni a saját egojukat és átadni magukat a képviselt szerep érzéseinek.

FONTOS!

A családállítás nem helyettesíti a pszichoterápiát! Pszichoterápiás kezelés alatt álló személy a terapeutájával konzultálva, az ő engedélyével vegyen részt családállításon! Írj nekünk!

Ha megszólított a módszer, írj nekem bátran!

A családállítás mindkét formában hatásos, én mégis inkább a csoportosat javaslom, ha van rá lehetőség. A tapasztalat egyszerűen azt mutatja, hogy sokkal nagyobb katarzist lehet csoportos állításnál átélni és a képviselők jelenléte is erőteljesebbé, átütőbbé teszi a folyamatot.

Egyéni állítást inkább akkor javaslok, ha nem szeretnél mások előtt ránézni a problémád mögött meghúzódó dinamikára, vagy valamiért nem tudod kivárni a következő csoportos állítás időpontját. Oldani itt is lehet, viszont minden szereplőt neked kell érezned és mozgatnod, ami sokszor fárasztó és van, akinek nem megy könnyen.

Nem is kell kiderülnie. Mindig fedett állításokat vezetek, ami azt jelenti, hogy rajtad és rajtam kívül senkinek nem kell tudnia, hogy ki ő és mi a történet. Így is tökéletesen működik minden. A képviselők segíteni és fejlődni jönnek, nem szaftos sztorikat hallgatni és ezzel tisztában vannak ők is.

Nem mondom, hogy nem, de gondold át alaposan. Egyrészt egyszerre egyvalakinek állítunk, hiába érint mindkettőtöket a probléma. Másrészt nem tudhatod, mit hoz fel az állítás és elképzelhető, hogy nem szeretnéd azt azonnal a lányod tudtára adni, mert még emésztened, értelmezned, elfogadnod, stb. kell. Ha teljesen őszinte, elfogadó, nyitott kapcsolatotok van, és úgy érzed, képesek vagytok támogatni egymást, bármit is hozzon fel az állítás, akkor nincs akadálya a részvételének. Ha viszont feszengsz, aggódsz, nem olyan őszinte a viszonyotok, jobb, ha nem jön, vagy egymás állításáról kimentek. Ugyanez vonatkozik párkapcsolatra, vagy bármilyen más rokoni kapcsolatra is.

Bárki, aki saját akaratából, nyitottan és a segítés, fejlődés szándékával érkezik. Fontos azonban, hogy ha pszichiátriai, vagy pszichoterápiás kezelés alatt állsz, mindenképp beszéld meg vele és kérd ki előtte a terapeutád engedélyét. Hasznos lehet, ha eljön az állításra ő is.

Nehéz pontosan megmondani. Van olyan, ami fél óra alatt meg is van és van olyan, ami három óráig is eltart. Az átlag valahol a kettő között lesz. Egy alkalommal 3-4 állítás van, kérlek, készülj úgy, hogy maradsz végig, megtisztelve a többieket a részvételeddel.

Akkor neked több időt hagyunk. Különbözőek vagyunk, nem megy ez mindenkinek egyformán gyorsan. Általában azok az emberek, akik könnyen kapcsolódnak a saját érzéseikhez és megtanulták felismerni és megélni őket, azoknak képviselőként is nagyon gyorsan megy az érzékelés. Ha te még nem tartasz itt, akkor sem kell aggódnod. Többek között ezért is tartok fedett állításokat, hogy ne kelljen azon agyalnod, hogy ezt most tényleg érzed, vagy csak azt gondolod, hogy ezt kéne érezned. Az is lehet, hogy épp olyasvalakit képviselsz, aki maga sem tudott kapcsolódni az érzéseihez. És persze az is lehet, hogy épp ez a te témád is. Akkor majd dolgozunk ezen – ha szeretnéd.

A kutatások szerint a családállításon résztvevők 78%-ánál határozottan működik, 14%-nál javul az állapot, de még így is marad 8%, akiknek nem használ. Lehet, hogy neked nem ez lesz az a módszer, ami segít. Arra biztatlak, hogy próbálj ki mást is! Találd meg a hozzád leginkább illőt, szerencsére bőséges a választék.