A párkapcsolati mediáció és coaching Neked szól, ha a nehézségeitek ellenére együtt szeretnél maradni a pároddal, esetleg bizonytalan vagy abban, hogy működhet-e tovább a kapcsolatotok és vállaljátok az együtt gondolkodást és a változtatást a kapcsolat megújítása érdekében. 

Egy olyan módszertant alakítottam ki, amely a coaching alapjaira épül és mediációs elemeket is tartalmaz. A coaching szemlélet értelmében a fókusz azon van – és hiszek is ebben-, hogy mindenki a saját életének a szakértője (ezért nem tanácsadás-alapú a gondolkodásom sem). Igaz, nehéz helyzetekben, mikor „túl közelről” és érzelmileg elárasztva nézel az életed egyik legfontosabb területére, akkor gyakran a valóság helyett csak egy torzított képet látsz, amiben elveszel. Ez az egyik ok, amiért egyéniben kezdjük el a munkát. A szakértői segítség kérésével megoldódik ez a probléma, és a sok réteg lehámozásával meglátod a helyzet kialakulásának gyújtópontját, előzményeit és a lehetséges alternatívák szerteágazó rendszerét. A mediációs elemek pedig keretet adnak a folyamat különböző szakaszaiban, elsősorban a pároddal közös munka során. 

Sokan megpróbálják egyedül megoldani a párkapcsolati nehézségeiket, de általában túl későn veszik észre, hogy baj van és addigra a probléma komplexitása túlmutat ezen a lehetőségen. 

A baráti és családi támogatás nagyon fontos és egy összetartó hátország kincset ér mindenki számára. Amennyiben van. Ennek ellenére a legjobb szándékkal adott tanácsok és a sokszor kioktató útmutatások a legtöbbször inkább ártanak, mint használnak a kiutat és megoldást kereső számára. Miért? Röviden azért, mert az a tanácsadó (barát vagy családtag) megoldása. Ahonnan ő nézi, amit (befolyásoltság okán) ő lát, az sem a valóság. Ezzel nincs is semmi baj, mert természetes, sőt jó, hogy így van. Ha nem lenne elfogult, a bajban lévő azt érezhetné, hogy nem számíthat rá, mint háttérre. Egyszerűen arról van szó, hogy a barátok és család szerepe a bajban más. A legtöbb, amit tehetnek, hogy megmaradnak támogató hátországnak. 

Magadra ismertél és szeretnél ebben segítséget kapni? Keress fel bizalommal. 

 • Házasságkötés előtt álltok és szeretnétek átbeszélni – amit eddig, vagy ahogy eddig még nem tettétek meg
 • Egy új élethelyzetre való (házasságkötés, gyermekvállalás, a családi rendszer kialakítása) felkészülés. 
 • Értékrendbeli különbözőségek egyeztetése.
 • Célok különbözősége, hiánya. 
 • Játszmák felismerése, kezelése. 
 • Magányosnak érzed magad, pedig párkapcsolatban élsz (úgy érzed, nagyon egyedül maradtál a problémáiddal, feladataiddal).
 • Elhidegültetek egymástól, hiányzik az intimitás, az ölelés, a szexualitás a párkapcsolatotokból.
 • Nem tudod, mi segíthetne és hogyan tovább.
 • A megcsalás/ válás lehetősége is felmerült.
 • Túl sok probléma halmozódott fel már köztetek. 
 • A megbeszélések eredménye vitákba torkollik.
 • A férfi és női minőség felborulása.
 • Munka és magánélet egyensúly (szülői lét- párkapcsolat- munkahely) megteremtése.
 • Elvárások és az ennek való megfelelés okozta feszültségek. 
 • Kevés vagy nem megfelelő kommunikáció.
 • Tudatosabb, őszintébb párkapcsolatot szeretnél, kifejezve a saját és meghallgatva a párod szükségleteit. 
 • A régi minták, régi hiedelmek elengedése, átírása. 
 • Sérelmek felismerése és feloldása.
 • Egyéni téma, ami eddig nem került felsorolásra. 

Amiben ez rögtön más, mint a párkapcsolati tanácsadás vagy a párterápia, az az, hogy egyénileg kezdünk el dolgozni, külön a pároddal és külön Veled. Amikor az egyéni önismereti munka mindkét félnél ahhoz a ponthoz ér, ahol már a közös részvétel ajánlott, onnantól hármasban folytatjuk tovább. Természetesen olyan is előfordul, hogy a pár másik tagja nem szeretne részt venni a folyamatban. Ez azt jelenti, hogy egyéni folyamatban tudsz tovább dolgozni a saját kihívásaidon. Az is lehetséges, hogy Te elkezded a saját folyamatodat, és a kezdetben elutasító partner mégis úgy dönt, hogy szeretne csatlakozni. A mediáció és a coaching szemléletét és módszereit egyedülálló és megbízható módon ötvöző folyamatban dolgozunk a kívánt célod/ célotok eléréséért. 

Megértést kapsz arról, hogy milyen sérelmek, konfliktusok, kommunikációs nehézségek, sémák, hiedelmek és programok működnek a háttérben. A többszempontú erőforrásgyűjtés után a változás irányát és intenzitását egyeztetjük, majd az őszinte, nyílt és erőszakmentes kommunikáció alapjait rakjuk le. Az érzelmek felismerése és tudatosítása új távlatokat nyit majd a gondolkodásodban. A Benned lévő feszültséget a könnyedség, a versengést az együttműködés igénye váltja fel. 

Ami biztosan megvalósul az általam vezetett folyamat során: teljeskörű titoktartás (a párod előtt is), pártatlanság, elfogulatlanság, ítélkezésmentesség, biztonság (annyira megyünk mélyre, amennyire készen állsz rá), bizalom, felszabadultság, feltétel nélküli elfogadás. 

Fontos, hogy megbízható, megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakemberhez fordulj. 

A folyamat legalább 6 alkalomból áll (1 alkalom 2- 2,5 órás). 

A mediáció folyamata során a független és pártatlan mediátor feltárja és megérti a felek pozícióját, motivációit, érzelmi szükségleteit, és egy olyan úton viszi végig a vitában álló feleket, amelynek a vége mindkét fél számára a nyertes helyzet elérése. A mediátor nem dönt, nem ad tanácsot, nem ítélkezik, hanem támogatja a feleket saját útjukon, a nekik legmegfelelőbb döntés meghozatalában.

Segít, hogy a vitában álló felek képesek legyenek képviselni a saját érdekeiket, és azokat ütköztetni is tudják, oly módon, hogy közben tiszteletben tartják, és figyelembe veszik azt, amit a másik mond. Kiemelt szerepet kap a folyamatban a konfliktusok hátterében megbúvó szükségletek és érzelmek azonosítása.

A mediáció egyedülálló módszer abban a tekintetben is, hogy a konfliktus a fenyegetésből nyitott lehetőséggé válik. A legfontosabb cél a felek közti párbeszéd, új nézőpontok és a lehető legtöbb megoldási javaslat, mint lehetőség felsorakoztatásával.

A mediáció az egyik legszabályozottabb és legegyértelműbb kereteket adó módszer, amelyet a segítő szakma is elismer. Ez adja a mediáló folyamatok biztonságát. 

 • Párkapcsolati konfliktusok
 • Békés, kulturált válás közös megegyezéssel
 • Gyermekelhelyezés, láthatás, válás utáni gyereknevelés kérdései
 • Üzletfelek, üzlettársak közötti, munkahelyi konfliktusok

A párkapcsolati mediáció azoknak szól, akik a nehézségeik ellenére együtt szeretnének maradni, vagy nem biztosak abban, hogy működhet-e tovább közösen a számukra és vállalják az együtt gondolkodást és a változást a kapcsolat megújítása érdekében. Ha már túl sok probléma halmozódott fel a házasságukban és nem tudják megbeszélni a párkapcsolati problémáikat, mert minden próbálkozás, veszekedésbe torkollik, esetleg már a válás gondolata is felmerült.

 • Úgy érzi, nagyon egyedül maradt a problémáival, feladataival, úgy érzi, hogy magányos, pedig párkapcsolatban él
 • Elhidegültek egymástól, megromlott a házasságuk, régóta hiányzik az intimitás, az ölelés, a szexualitás a párkapcsolatukból
 • Párkapcsolati válságban vannak, nem tudják hogyan tovább
 • A válást tekinti a párkapcsolati problémáik egyetlen megoldásának

A gyermeknevelés sok kihívást rejt magában. A kamaszkor kezelése a szülőnek és a kamasznak is az egyik legnagyobb kihívás. Ebben az időszakban a szülő-gyermek kapcsolat is válhat konfliktusossá, mert ebben a kiéleződött helyzetben nehéz megtalálni a közös hangot a serdülővel, a serdülő szempontjából pedig a szülőkkel/felnőttekkel/pedagógusokkal.

 • A gyerek és szülő(k) között szinte minden nap vita zajlik
 • A kamasz gyerekkel felszínessé, távolságtartóvá vált a kapcsolat
 • A serdülő iskolai eredménye romlik, esetleg iskolakerülővé vált